Monday, December 21, 2009

Moist Chocolate Cake


BAHAN-BAHAN
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur saiz A
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam(susu dutch lady yg d suamkan)
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko

UNTUK TOPPING CAKE
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter

CARA-CARA
1~Ayak tepung bersama serbuk koko.
2~Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3~Masukkan telur satu-satu dan pukul hingga gebu dan kembang.
4~Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli
5~Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam.

CARA-CARA BUAT TOPPING CHOC
1~masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk.
2~Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
3~tuang di atas kek anda

p/s*Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
*topping choc ni boleh juga guna resepi sy yang diberi tadi

sekian, terima kasih...

No comments:

Post a Comment

thanx for the comment... :)